domingo, 2 de junio de 2013

Les Nits Gastronòmiques del Museu de Lleida es consoliden

El Museu de Lleida ofereix a la ciutadania una gran varietat d'activitats educatives adreçades a la diversitat de públics que ens visiten. D'entre totes destaquen les vinculades a la història de l'alimentació, on a través de visites guiades dinamitzades i tallers a adaptats a totes les edats, expliquem conceptes com la introducció dels aliments a la nostra dieta, els sistemes d'elaboració i conservació dels aliments al llarg del temps i l'evolució dels hàbits de alimentaris al llarg de la història per raons culturals i religioses.





Degut a l'èxit que aquesta aposta per la didàctica del patrimoni -des de la perspectiva de l'alimentació- ha tingut tant amb el públic escolar com amb el familiar, el Museu va decidir impulsar les 1es Nits Gastronòmiques amb el denominació "El Sabor de la Història", amb la col·laboració del reconegut cuiner lleidatà Josep Lladonosa i Giró. En la primera edició celebrada l'any 2011, la vetllada gastronòmica va centrar-se en la influència de la cuina catalana en la Roma dels papes Borgia i va consistir en una visita guiada per l'àmbit baix medieval del Museu a càrrec de Miquel Sabaté, coordinador de les Nits Gastronòmiques, i d'una conferència del xef Lladonosa sobre les tècniques culinàries de l'època, prèvia al sopar temàtic cuinat per ell mateix.

L'any 2012, el fil conductor de les 2nes Nits Gastronòmiques va ser la relació entre cuina i tecnologia al voltant d'un dels personatges més destacats del Renaixement: Leonardo da Vinci. Amb la referència del llibre "El Còdex Romanof", que relata la estreta relació que va tenir el polifacètic personatge amb la gastronomia, el Museu de Lleida va cercar la complicitat del periodista gastronòmic Rafa Gimena i de la Blocaire especialitzada en "cuina tecnològica" Anna Hallado. En primer lloc Miquel Sabaté va portar a terme una visita per situar en la història a Leonardo da Vinci amb la "complicitat" de les obres d'art de las col·lecció permanent del Museu. Tot seguit, els assistents van poder gaudir d'un menú inspirat en receptes atribuïdes al geni florentí, cuinades gairebé en la seva totalitat amb robots de cuina, amb l'objectiu d'evocar els invents que aquest va realitzar per a les cuines dels Mèdicis a Florència i els Sforza a Milà.

En aquesta tercera edició viatgem als nostres orígens gastronòmics amb la finalitat d'evocar una etapa de la nostra història que, en molts aspectes, encara ens és desconeguda. El nostre propòsit és aportar una mica de llum sobre la vida dels nostres ancestres amb la col·laboració de dos grans especialistes en la matèria els professors universitaris Joan López (UdL) i Joan Santacana (UB), i del periodista gastronòmic Rafa Gimena (Como Pomona). Aquest any incorporem una novetat, una visita al Jaciment de l'Edat de Bronze de Genó amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Aitona i de Fruiturisme.cat.

Miquel Sabaté
Tècnic del Museu i coordinador de les Nits Gastronòmiques

No hay comentarios:

Publicar un comentario