jueves, 13 de junio de 2013

La cervesa de Genó (Aitona), 3.000 anys de tradició cervesera a les terres de Lleida

 Catalunya HomeBrewer, juntament amb el Departament d’Arqueologia de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona i l'empresa cervesera San Miguel van dur a terme l’any 1996 el projecte d'elaboració d’una de les cerveses més antigues d'Europa, batejada amb el nom de Zythos.

Les restes d'atuells trobats en el poblat ibèric de Genó (Aitona) van revelar la presència d'unes incrustacions d'oxalat de calci (present tan sols en atuells que han contingut cervesa). A més, es va constatar la presència d'una gran quantitat de llevats i en menor proporció la presència de bacteris làctics. No hi havia dubte aquells atuells havien contingut cervesa.

Atès que es pretenia conèixer de la forma més aproximada possible el tipus de cervesa que bevien els habitants del poblat, es va adoptar el principi que l'elaboració havia de realitzar-se únicament sobre la base dels ingredients trobats i amb el material ( atuells, tenalles, molí de pedra...) provinents de la mateixa excavació.

Tenalles procendents del poblat de l'Edat de Broze de Genó (Aitona) i que en l'actualitat es conserven exposades a la col·lecció permanent del Museu de Lleida, diocesà i comarcal. Fotografia: J.V. Pou

No hay comentarios:

Publicar un comentario